Разговор на брега на река Марица

Винаги има надежда – разговор с Господин Тонев

Разговор на брега на река Марица за смисъла на нашето участие в тези избори. За нас изборите не са боричкане, конформистка подкрепа или прилепване към доминиращите групи и техните кандидати. Изборът е и вид предпочитание, съревнование за съдържанието на нашите ценности, на нашето лично разбиране и стил на живот. Това е по-важно от всички други основания, защото така изразяваме себе си.

Исках да споделя възгледите, които ни събират, които изграждат чувство за принадлежност или близост към едно усещане за света и нашето място като човеци в него. Очаквахме слънчев, случихме на ветровит ден. Решихме да споделим разговора такъв, какъвто е станал, без грим:

Въпрос: Ние сме на брега на река Марица. Под нас водата тече, тече непрекъснато, но винаги е тук, по всяко време, винаги. Винаги има надежда! Това е Вашият девиз! Има ли връзка тази представа за вечност с нас, хората, с нашите ценности?

Господин Тонев: Нашият живот е като една река. От реката можем да научим много важни неща, нещата за нашите ценности. Водата идва, изтича, но винаги е тук. Пред нас, присъства. Такъв е и човешкият ни живот, живеем в настоящето, но има минали, има и бъдещи периоди. Ала това, което е важното, е, че човешкото ни достойнство  е неизменно. Достойнството на човешката личност е в основата на възванието ни „Чест и справедливост”.

Въпрос: Какво за Вас означава „Чест и справедливост”?

Господин Тонев: Чест е една забравена дума – отвъд ценностите на самоосъществяването, на потреблението и насладата. Чест е дълбоката струна на човешкото достойнство и същевременно обръщането към нашето задължение, към нашата отговорност, към нашия дълг.

Справедливостта е една разкъсана ценност. Трябва да се положат усилия тя да бъде възстановена като цялост. Корупцията е отровата на нашето общество. Там всъщност трябва да бъдат насочени усилията – да възстановим справедливостта в целостта й и да се проведе битка за нейното възстановяване.

Самият синтез между чест и справедливост отива отвъд разбирането за законност, той се докосва до същината ни като хора. Чест и справедливост изразява копнежа за ново начало! … (останалата част от разговора – във видеото по-горе)

Споделете....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Свързани статии