Основни ценности и начала


Ние вярваме в личността и споделяме основните ценности на персонализма.

Персонализмът разглежда във всяко едно действие – обществено, лично и политическо, – човека с неговото достойнство като най-важното нещо. Не парите, не обществените отношения, а личността.

Според нас, тъй като ние имаме демократична традиция и не приемаме крайностите, че човек изявява себе си само като егоист или индивидуалист, личността е силна тогава, когато е в общност. Това е приоритетно консервативно начало. Личността изразява себе си в общност.

Традицията не е само миналото и историческите ни корени, това е същността да опознаем и осмислим изпитанията на нашите предци и да изложим проектите си не само през бъдещето, но и през осъзнаване на миналото.

Друга важна характеристика в нашето разбиране е възгледът ни за нацията. Обикновено демократичните сили в своите крайни либерални разбирания отхвърлиха нацията като основно послание и го предоставиха в ръцете на хора, които под национално самочувствие разбират враждебност към другите и надменност. Ние имаме нормално разбиране за съчетанието между демокрация и нация.

Какво е нашето разбиране за държавата. Обикновено инициативите, които самоосъзнават себе си или се представят като десни или десноцентристки, имат съмнително и пренебрежително отношение към държавата. Държавата трябва да бъде или нощен пазач според тях, или колективно чудовище, или малка държава. Малката държава е била мантрата на последните двадесет и пет години. Ние сме за авторитетна държава!


Споделете....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Свързани публикации